Excel Tečaj – Zakaj izbrati Excel Olympics Excel Tečaje

Bližnjici v Excelu za Današnji datum in Trenutni čas
24 septembra, 2021
7 korakov do idealnega Excel izobraževanja
Excel Izobraževanje – 7 korakov do perfektnega Excel tečaja
23 novembra, 2021
Excel Tečaj skozi oči Excel MVP - Gašper Kamenšek

Excel tečaj, pa naj bo to Osnovni, Napredni ali strokovno (ciljno) usmerjen, je statistično najbolj zaželjen produkt v Excel Olympics Ponudbi tečajev. Upoštevajoč, da ima Excel za sabo že 35 letno zgodovino in po podatku iz leta 2020 kar 750 milijonov rednih uporabnikov samo dejstvo o priljubljenosti Excel tečajev ne preseneča. Vseeno pa bi rad delil z vami nekaj mojih pogledov na popoln Excel tečaj in kako zastaviti tečaj, da bo najbolj učinkovit.

Moj pristop k Excel tečaju

Skozi leta vodenja Excel in drugih tečajev, sem po nekaj letih eksperimentiranja pristal pri naslednjemu pristopu. Če je tečaj trodnevni, se prvi dan porabi za dobesedno “bombardiranje” s podatki skozi eno celovito zgodbo, kjer je poudarek na povezovanju vseh tematik. Prvi dan se tako “predela” med 60% in 75% tematik zajetih v izobraževanje. Pomembno je tudi dejstvo, da je v te odstotke zavzetih 100% ključnih tematik tega tečaja! Skozi leta sem dobil s strani tečajnikov že marsikatero pripombo v stilu “še dveh takih dni pa ne bomo preživeli :)”. A v tej norosti prvega dne se skriva idealen potek naslednjih dni. Ker je novosti za predelati mnogo manj kot prvi dan in ker so nove tematike manj pomembne, bi se lahko reklo, da zadnja dva dneva le ponavljamo. In tukaj pa ta sistem zasije. Dva cela dneva utrjevanja ključnih konceptov in ponavljanja le teh se iskažeta za ključni del tečaja.

Klasični Excel Tečaj

Klasični tečaji Excela potekajo po istem vzorcu. Odpre se nova tematika, npr. Datumske Funkcije. Potem se našteje Excel Funkcije, ki spadajo v to kategorijo in pove, kako se jih uporablja. Naredi se nekaj primerov in morda ena naloga in že gremo na naslednjo skupino funkcij. In navadno se morda tekom tečaja le še nkrat spomnimo ene izmed teh funkcij. Na koncu tečaja na tak način lahko zagotovo rečemo, vse je odvisno od vas. Če boste v prihodnjih dneh/tednih ponovili predelano vsebino, potem si boste to vsebino tudi zapomnili. Iskreno gledano… Ne vem zakaj smo tako razočarani nad otroci, ki doma ne delajo domačih nalog in se ne učijo ker se izkaže, da starši nismo prav nič drugačni.

Tukaj se razlika v pristopu zares pozna. Ker se na Excel Olympics tečaju že zaradi metodologije vse ključne poudarke sliši večkrat, je toliko bolj verjetno, da le ti ostanejo in preidejo v redno uporabo.

Idealni Excel Tečaj

Brez, da bi se izgubljali v filozofskih debatah ali popolnost obstaja bom poskušal definirati popoln Excel tečaj. Od tečaja po ponudbi (torej takšnega kot je opisan na spletni strani) se razlikuje v štirih ključnih dejavnikih:

Aktualnost tematik za realen delovni tok

V štiridesetih letih 20. stoletja so imele ameriške zračne sile, (in ne le one), velik problem. Število nesreč in incidentov, kjer piloti preprosto niso obvladovali letal je strmo rastlo. Skozi raziskave in teste so ugotovili, da so kabine vseh letal prilagojene “povprečnim meram” pilotov iz raziskave leta 1926. In verjamete ali ne, šele takrat so v letala vgradili prilagodljiv stol, ki je seveda posameznemu pilotu omogočal veliko boljše vodenje letala. In število nesreč se je drastično zmanjšalo. To je uvodna zgodba knjige End Of Average, ki jo toplo priporočam, saj je odlično branje. Pove pa predvsem to, da, če ciljamo na zadovoljitev povprečnih standardov, morda na koncu ne zadostimo nikomur.

Tako ne preseneti dejstvo, da kar 80% odstotkov povpraševanj vključuje tečaj po meri, ki temelji na temah relevantnih za njihov kader. Poleg svetovanja, ki temelji na bogatih izkušnjah Gašperja Kamenška pomagamo še na dva načina.

Konfigurator: Excel tečaj po meri

Spletna stran Excelolympics.com vključuje gradnik tečaja po meri, ki omogoča, da si sami sestavite izobraževanje iz vseh poglavij vseh (tudi ne-Excel) tečajev v Excel Olympics ponudbi.

Izvajanje tečaja na delovnih datotekah

Možnost izvajanja tečaja na datotekah vzetih iz samega delovnega toka ( ob podpisu NDA sporazuma seveda). Zagotovo je samo po sebi umevno, da ob datotekah, ki jih poznamo, prej obrnemo pozornost na samo tematiko.

Med posameznimi srečanji se zagotovi proste termine

Scenarij, kjer bi zaposleni za obisk Excel tečaja dobili proste dni je redek. Še bolj redka pa je predanost samih udeležencev k sprotnemu delu razen v izjemno redkih primerih, kjer naročnik želi po koncu tečaja test za vse udeležence Excel izobraževanja. Tukaj je seveda ovira sam urnik, kjer ob sicer odličnemu tečaju seveda obstajajo še vse delovne obveznosti, otroci, bolj ali manj zahtevni partnerji in domače živali…

Idealen Excel tečaj bi tako vključeval med posameznimi srečanji vsaj en dan brez tečaja. Ta bi bil namenjem za ponavljanje, utrjevanje in predvsem pripravi vprašanj za prihodnje srečanje.

Homogenost Skupin Tečajnikov

Težava je tukaj dvoplastna. Skoraj nemogoče je zagotoviti tečaj, kjer bi imeli vsi tečajniki enako predznanje. To je jasno, saj bi potemtakem skupine sestavljal eden ali dva tečajnika. Ampak na tečaju kjer je ta razkorak prevelik, pa je nemogoče zagotoviti zadovoljstvo vseh tečajnikov. Enim se bo zdelo, da gre tečaj prehitro spet drugim, da se giblje prepočasi. In na koncu tukaj popušča zbranost in optimalnih pogojev za predajanje znanja ni več. Zato bi moral cilj organizatorja (tako kot tudi predavatelja) biti skupine kjer je odstopanje po znanju majhno in odstopanje po zanimanju oz. interesu za tematike še manjše. Samo tako lahko zagotovimo idealen Excel Tečaj.

Predpriprava in cena

Predpriprava na Excel tečaj

Temelj investicij v izobraževanja naj bi bila trditev, da so zaposleni največje bogastvo vsake organizacije. In tako bi se naj vsako izobraževanje oziroma vsak Excel tečaj prilagodil vsakemu zaposlenemu (tečajniku) posebej. To je seveda preveč iluzorno za pričakovati a obstaja približek.

Predavatelj lahko v pripravi na tečaj nekaj dni preživi s bodočimi tečajniki in spremlja njihov delovni proces. Medtem, ko to privede do prenekaterega malega predloga za optimizacijo, pa predvsem služi naslednjim ciljem.

  • definiciji nabora tematik, ki jih bi predelali na tečaju.
  • oblikovanju skupin glede potrebe in ne toliko glede predznanje.

Žal lahko tečaje s tem pristopom (kot bi rekel moj “tovariš” iz osnovne šole) preštejem na prste odsekane leve roke. A koncept pije vodo in, ko se je izvajal je obrodil super sadove. Pozor tudi na dejstvo, da tak pristop ima smisel predvsem pri stroovnih delavnicah višje zahtevnosti.

Cena

V ceni se navadno išče razloge, zakaj je Idealnih Excel Tečajev malo. Priznam, da me včasih kar zaboli, ko slišim stavek “Naročilo dobi ponudnik z najugodnejšo ceno”. Tukaj že takoj vemo, da se sploh ne pogovarjamo o Idealnemu Excel tečaju. Prav tako je težko izbrati ali je cilj tečaja nejboljši možen tečaj za zaposlene ali kljukica, da je izobraževanje bilo opravljeno.Vendarle pa.

Predpriprava opisana zgoraj, prilagoditev tematik in morda substitucija samih nalog seveda nima smisla brez piriprave predavatelja na novo okolje. In vsaka takšna priprava seveda vpliva na ceno tečaja. A kalkulacija je tukaj jasna, kot je jasno tudi dejstvo kaj vsaka točka doprinese ali odvzame.

Mnogo bolj podroben opis perfektnega Excel Izobraževanja najdete v članku Sedem korakov do Perfektnega Excel Izobraževanja.

Excel Tečaj Online vs. Excel Tečaj V Živo

Tukaj bom kot dolgoletni predavatelj iskren. Osebno ni vprašanja kateri način izvajanja tečajev imam raje. Ker so Excel Olympics tečaji polni interakcije, vprašanj in mestoma delujejo kot odprta debata si lahko predstavljate zakaj Online Excel Tečaj preprosto ne more biti 100% nadomestek tečaja na lokaciji. Q2 2020, ko smo (tako kot celi svet) začeli z serijskim izvajanjem Excel Online tečajev je bil zelo zanimiv, ker so se začela vzpostavljati neka nova pravila/smernice za Online tečaje tako na strani predavateljev kot poslušalstva. Čez noč so vse konference preselile “izvedbo” na Online platforme in v zelo kratkem času smo se vsi prilagodili novi realnosti. Spodnji grafikon prikazuje kako se je odstotek Excel Olympics tečajev, ki se izvajajo online drastično spremenil v zadnjih letih. Opozoriti gre na dejstvo, da je odstotek spodaj izračunan glede na vse tečaje (Excel, Power BI, Office 365, MOS Specialist) in ne le Excel tečaje ampak odstotkov to ne spremeni v veliki meri.

Excel Olympics - Excel Tečaji Online vs Excel Tečaji v Živo - odstotki

Kaj pričakovati, ko obiščem Online Excel Tečaj

Pogled predavatelja in pogled udeleženca se tukaj razhajata. Kot predavatelj spodbujam in želim, da se navkljub “virtualnosti” ne zgubi glavna lastnost tečajev: debata. To ni vedno mogoče, a k temu stremimo. Vsak Excel Tečaj naj bi potekal v sproščenemu vzdušju in ravno debate ustvarijo občutek domačnosti, ki pripelje do sproščenosti. V takšnih pogojih je korist za poslušalce največja. Udeležencem morda paše, da lahko izklopijo mikrofon in se popolnoma posvetijo poslušanju. S tem seveda ni nič narobe a v idealnem scenariju bi bilo možno oboje.

Pri obisku poljubnega tečaja na lokaciji se je poleg klasičnih “mapa, blok, kemično pisalo, vizitka, priročnik” prejelo pri naprednejših tečajih še USB ključ. Pri online tečaju pa se vse to spremeni v PDF različico priročnika kar se zdi kar slaba kompenzacija. Res pa je, da pri Online tečaju ponujamo možnost, da se tečaj posname in je posnetek na voljo še nekaj tednov po tečaju. Samo smnemanje naj ne bi bilo orodje, ki omogoča izostanek ampak možnost, da določene odseke/poglavja/razlage v miru lahko preposlušate še enkrat. Pozor. Za snemanje je potrebna “sklepčnost” vseh tečajnikov.

Gašper Kamenšek

Več o Excel predavatelju, ki vseskozi išče Večno Srečo si lahko preberete tukaj. V tem kratkem odseku, pa povejmo zakaj je Excel Tečaj pod njegovim vodstvom posebno doživetje.

Predvsem gre za širok spekter znanja pomešan s humorjem in pa vrhunskimi predavateljskimi sposobnostmi. Večkrat je bil že najbolje ocenjeni predavatelj konferenc v sloveniji in tujini, povprečna ocena predavatelja pa se vedno giblje med 4,9 ter 5. Z neprecenljivimi izkušnjami in pa predvsem znanjem iz prejšnjih verzij Excela lahko pomaga pri rešitvi poljubne Excel zagate. To je tudi poslanstvo naše ponudbe Excel SOS. Bolj pomembne pa so izkušnje iz stališča vsebine. Skozi leta je v Excelu izdeloval avtomatizirana Finančna, Računovodska, Kadrovska (HR), Marketing,… poročila za podjetja. In pri tem je svoje tehnično Excel znanje izpolnjeval z dvema ključnima aspektoma. Primeri iz prakse. torej uporabo Excela v praksi in primeri kako drugi napredni uporabniki uporabljajo Excel. Kot drugo in bolj pomembno pa z vsebinskim znanjem. Tukaj je zagotovo velika težava Excel predavateljev in samooklicanih mojstrov današnjih dni. Prakse ni in vsebinskega znanja ni. To zlahka trdimo ker šele po blizu 20 let predavanja prihajamo do točke, kjer se vse združi v eno celoto. Potem pa je tu še status MVP.

Edini Excel MVP v SLoveniji

Natančne številke ne ve nihče, a na svetu je okoli sedemdeset oseb z nazivom Microsoft Most Valuable Professional za Excel. Tako da verjetno ni veliko presenečenje, da je Gašper v Sloveniji edini s tem nazivom. Pri cilju, da ustvarja in vodi Excel tečaje, ki tečajnikom pomagajo na poti do “večne sreče” (op.a.: izraz Večna Sreča boste lahko slišali le na Excel Olympics tečajih, je pa tudi besedna zveza s katero se tečajniki prepoznajo 🙂 ), pa je ta naziv za Gašperja neprekosljiv. Sam naziv namreč pomeni, da si v stalnem stiku z Microsoft Excel ekipo (torej osebami, ki gradijo produkt) in celo vplivaš na prihodnost le tega. In ravno to je največji plus. Kot Excel MVP ti veš, kakšna je razvojna pot produkta za leta naprej. Tega vedenja seveda ne smeš predati naprej, ker je pod NDA-jem. Lahko pa, (in seveda to narediš), prilagodiš svoje predavanje tako, da poudariš orodja, ki imajo svetlo prihodnost in morda namigneš proti neuporabi določenih funkcij ker jih čaka temna usoda :).

Tečaj Excel članek - MVP Logo

Kako izgleda Excel Tečaj pod vodstov Gašperja Kamenška

Le redko se šponudi takšna priložnost, a tukaj se lahko prepričate kaj dobite že vnaprej. Lahko si prečitate kakšen članek na blogu  Excel Unplugged,  kjer Gašper deli Excel znanje s svetom vse od leta 2013. Lahko pa si ogledate Excel Olympics YouTube kanal, kjer pa res dobesedno vidite Gašperja v akciji. Spodaj pripet video za pripravo na Excl test pri razgovoru za novo službo.

Ponudba Excel Olympics tečajev

Vsak Excel tečaj v naši ponudbi ima skrbno izbrano vsebino in tudi skrbno izbrano mesto. Vsi tečaji so na voljo tako kot Online Tečaj ali tečaj v klasični obliki (v živo). Najlepše ta uvrščena mesta ponazori prikaz Excel izobraževalne poti, ki jo najdete tukaj.

Excel Tečaji - Učna Pot

Pot lepo pokaže soslednje v katerem si tečaji sledijo smiselno in po ravni zahtevnosti. Kot vidite je v ponudbi (brez tečaja po meri) kar 12 različnih Excel tečajev, kjer bi zagotovo vsak našel nekaj zase. Preletimo tečaje po zahtevnosti.

Excel Tečaj – Nivo 100

Tečaj Excel Osnovni (EOXLA)

kot že ime namiguje, Excel tečaj, ki vas popelje skozi osnove Excela. Pozor pa na zelo pomembno dejstvo. Ta tečaj je uvod v svet Excela kot bi ga vsak moral enkrat v življenju slišati. Torej več kot le osnovni tečaj. Tečaj, ki postavi prave temelje za idealno partnerstvo z Excelom. Več o vsebini najdete tukaj.

Excel Tečaj – Nivo 200

Tečaj Excel Nadaljevalni (EOXLB)

S približno 32% vseh udeležencev Excel Tečajev zagotovo najbolj popularen Excel Tečaj v Excel Olympics ponudbi. Najbolj pa k popularnosti prispeva dejstvo, da je poleg tečaja Excel upravljanje podatkov (EOXLD) to najbolj široko zastavljen tečaj. Prav tako pa Excel Nadaljevalni predstavlja pomembno stopnico proti nišno usmerjenim strokovnim delavnicam nivojev 300 in 400. Več o vsebini si lahko preberete tukaj.

Excel Tečaj – Nivo 300

Tečaj Upravljanje Podatkov v Excelu (EOXLD)

Tečaj upravljanje podatkov je zagotovo eden ključnih Excel tečajev pri razvoju vsakega analitika. Celostno zasnovan, da v Excelu pokrije vse scenarije od surovega podatka do končne informacije. Opis tečaja najdete tukaj.

Tečaj Excel funkcije – Excel 365 (EOXLH)

Težko je nekomu, ki ne spremlja razvoja Excela opisati kako velike spremembe so se zgodile na področju funkcij v Excelu. Novi podatkovni tipi v Excelu (Oglejte si predstavitven video) ter Dinamična območja (Oglejte si predstavitven video) so spremenili tudi kako delujejo Formule in Funkcije. Ta tečaj je namenjen vpeljavi uporabnikov v svet višje produktivnosti z uporabo vseh novosti v Excelu 365. Opis tečaja najdete tukaj.

Excel Tečaj – Vrtilne Table (EOXLC)

Izobraževanje, ki traja sedem šolskih ur je ustvarjeno, da spoznate vse zakonitosti dela z Vrtilnimi Tabelami in hkrati prepoznate vse pasti dela z njimi. Res celovit pregled vrtilnih tabel in pravil za delo z njimi v Excelu. Glede na vsesplošno uporabnost samih vrtilnih tabel zelo pomemben Excel tečaj! Več podrobnosti preberite tukaj.

Excel Tečaj Vizualizacija podatkov (EOXLE)

Lahko se še tako trudimo in naredimo še tako kompletne in zahtevne analize… Če na koncu prezentacija oz. vizualizacija naših rezultatov ni zadostna, gre vso delo v nič!

Ta misel zelo lepo ponazori momembnost pravilne Vizualizacije Podatkov pri poročanju v Excelu. In če mislite, da je Vizualizacija podatkov pravzaprav samo pogovor o različnih grafikonih v Excelu, se zelo motite. Tečaj privzame mnogo bolj holističen pristop in zgradi najprej temelje ustvarjanja pravih vizualizacij in razumevanje osnovnih pojmov. V principu mnogo več kot le tečaj o grafikonih v Excelu.

Vse tematike tečaja najdete tukaj.

Power Pivot tečaj (EOXLF)

Spominjam se, kako sem leta 2009, ko se je Power Pivot pojavil kot dodatek v Excelu 2010 pomislil: končno bo vsaj 50% Excel uporabnikov prišlo na svoj račun. Zares sem tudi verjel, da bo do verzije 2013 50%+ uporabnikov redno uporabljalo Power Pivot. Glede na dejstvo, da je ta odstotek še danes skoraj enomestna številka lahko trdim, da sem se motil :). Morda me je premagala mladostna naivnost.

Navkljub slabi posvojitvi med uporabniki pa Power Pivot predstavlja temelj znanj za konsolidiranje in analiziranje velike količine podatkov. Še bolj pa predstavlja temeljno znanje za nadgradnjo v Power BI kjer je Power Pivot pravzaprav srce aplikacije/storitve. Torej na kratko.

Tečaj je namenjen vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s količino podatkov, ki je prevelika za Excel list, potrebo po analiziranju večih podatkovnih virov v eni vrtilni tabeli in pa predvsem analitikom in podatkovnim znanstvenikom, ki želijo navadne Excel vrtilne tabele nadgraditi v nekaj več. Gre za uvod v podatkovno modeliranje in predstavitev glavnih prednosti, ki jih Power Pivot dodatek pripelje v Excel. Več o tečaju in temah, ki se na izobraževanju obravnavajo najdete tukaj.

Power Query uvodni tečaj (EOXLG)

Power Query (Pridobi & Preoblikuj) je zagotovo najpomembnejša novost, ki je prišla v Excel od leta 2010. Power Query (Pridobi in Preoblikuj) je ob Vrtilnih Tabelah, Power Pivot-u in navadnih tabelah v Excelu manjkajoči člen, ki omogoča popolno avtomatizacijo poti podatka od vira do končne analize! Torej lahko zlahka rečemo, da je to tečaj, ki bi koristil vsakemu naprednemu uporabniku Excela in mu tudi prihranil največ časa! Najbolje pa je morda tečaj oz. potrebo po njem opisal kar eden od udeležencev:

Power Query tečaj je pravi naslov za vse, ki dnevno uporabljajo Excel. Napredna obdelava podatkov, s katero ima Excel lahko velike težave, postane s Power Query čudovito preprosta.

Pozor, da je to uvodni Power Query Tečaj, ki mu sledi še Power Query MasterClass (EOMC3). Več podrobnosti o tečaju si preberite tukaj.

Excel Tečaj – Nivo 400

Excel MasterClass (EOMC1)

Zagotovo najbolj obsežen in najbolj napreden Excel tečaj za uporabnike Office 365. Tečaj ki predstavi Excel v popolnoma novi luči saj poskuša podati celotno zgodbo dela v Excelu obogatenega z modernimi orodji, ki so v Excelu na voljo šele od leta 2020. Če uporabljate Office 365 potem je to tečaj za vas. Podrobna vsebina se nahaja tukaj.

Power Pivot MasterClass (EOMC2)

Najbolj napreden Power Pivot tečaj v Sloveniji. Če poznate osnove podatkovnega modeliranja in ste s Power Pivot dodatkom za Excel že na “ti”, potem je to tečaj za vas. Bistvo tečaja so poglobljeni DAX (Data Analysis Expresions) koncepti, ki na trenutke simulirajo celo MDX (MultiDimentional Data Expresions). Velik del ečaja bo namenjen tudi DAX funkcijam, ki usvarjajo pomožne tabele in pomožne stolpce. Torej Table ali stolpce, ki niso del našega podatkovnega modela, jih pa (ker jih ustvarimo) lahko uporabimo znotraj posamezne Mere (Measure-ja). Pred obiskom tega tečaja je nujen obisk tečaja Power Pivot (EOXLF) ali pa obvladanje tematik predelanih na tem tečaju. Tematike, ki jih na tečaju predelamo najdete tukaj.

Power Query MasterClass (EOMC3)

Tečaj po katerm ste s Power Query (Pridobi & Preoblikuj) orodjem kos vsem izzivom. Medtem, ko na Power Query uvodnem tečaju (EOXLG) večino časa posvetimo ukazom na traku, pa se na tem tečaju večino časa ukvarjamo s kodo samo. Poleg M kode pa je poudarek tudi na Power Query Funkcijah po meri skaterimi smo meje možmega dvognili nad nebo. Preverite celotno vsebino tečaja tukaj.

Tečaj Po Meri

Prav pri vsakem tečaju iz ponudbe je možnost personalizacije le tega na voljo že kar na spletni strani. Če želite sestaviti tečaj iz vseh tem, lahko začnete s praznim listom papirja tukaj. Tečaj po meri je eden izmed pogojev za uspešen Excel Tečaj.

Povzetek

V široki ponudbi Excel tečajev je težko ločiti zrnje od plevela. Za res dober Excel Tečaj moramo zagotoviti naslednje:

  • Prav velike in dovolj homogene skupine (največ 12 oseb).
  • Pogoje kjer se tečajniki lahko posvetijo pridobivanju novega znanja (brez motečih faktorjev po možnosti z omejenimi obveznostmi in prostim dnem).
  • Tematika po meri  (le teme, ki so za delo tečajnikov uporabne in če se le da na datotekah, ki so za njih aktualne).
  • Predavatelj z dovolj globokim poznavanjem Excela ter poleg tehničnega tudi z vsebinskim znanjem.

Za vprašanja ali morebitne dodatne nasvete nas lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca tukaj. Veselimo se sodelovanja z vami.