Bližnjice za označevanje s tipko F8

Excel Bližnjice s tipko Alt
Excel Bližnjice s tipko ALT
6 marca, 2021
Bližnjici v Excelu za Današnji datum in Trenutni čas
24 septembra, 2021

Trenutni članek ima tudi siamskega dvojčka na YouTube platformi. Video rendicijo članka si lahko ogledate tukaj ali pa na koncu tega članka.

F8 Razširi izbor

Pri izračunih v  Excelu ne želimo označiti napačnih podatkov. Takšne napake niso samo neprijetne, ampak so lahko tudi zelo zelo drage. Da bi se izognili nerodnim situacijam, je bistveno označiti pravilne podatke. Ekipa razvijalcev Microsoft Excel je uvedla bližnjico F8 – razširi izbor. Kaj naredi F8? Oglejmo si primer:

Radi bi sešteli stolpec količine jabolk. S pomočjo bližnjice CTRL + SHIFT + Puščica , označimo podatke do naslednje prazne celice, tako da nam ta trik ne pomaga. Vseeno, začnimo sestavljati formulo E8 = SUM(

Fokusiramo se na stolpec Jabolk . Postavimo kazalnik v prvo vrstico podatkov (celica B4)

Enkrat kot ste celico B4 označili, pritisnite tipko F8. Pokazati se mora v statusni vrstici na dnu zaslona levo.

Še enkrat preverite, če je res vklopljeno. Če je, se premaknite spodaj in označite zadnjo vrstico podatkov, v našem primeru je to celica B10. Excel je razširil izbor, tako da smo uspešno označili vse podatke in jih sešteli. Lahko si mislite, da smo držali še tipko SHIFT ko smo podatke označevali.

Shift + F8 dodaj ali odstrani iz izbora

Glavni namen tiste bližnjice je označevanje ne-sosednjih celic.

Denimo, da bi radi sešteli le količine prodanih jabolk ob 1. do 3. in od 9. do 12. maja. Funkcija SUMIFS bi pomagala, vendar bi to bilo podobno letalski liniji od Brnika do Bleda. Če lahko označimo pravilne podatke, bi zadevo lahko rešila navadna funkcija SUM. Oglejmo si kako bi nam SHIFT + F8 pomagal na tej poti.

SHIFT + F8 nam omogoči izbiro nesosednih celic. Tako kot v prejšnjemu primeru, preverimo če smo res pritisnili SHIFT + F8. Če smo, bi spodaj levo mogli videti:

Oglejmo si še kako bližnjica deluje skupaj s funkcijo SUM.

Opomba: Dobra praksa je najprej označiti prvi del seštevajočega obsega in šele potem SHIFT + F8. Tako kot v drugih Excel opravkih, funkcionalnost razveljavimo s pomočjo tipke ESC.