Excel Bližnjice s tipko ALT

Time Intelligence in Data Modeling Part 3: Dynamic Calendar in Power Query
1 februarja, 2021
Bližnjice za označevanje s tipko F8
10 maja, 2021
Excel Bližnjice s tipko Alt

Ljudje, ki obožujejo bližnjice v Excelu, ali pa tisti, ki jih uporabljajo le za kopiranje zagotovo poznajo tipko Ctrl kot “začetek” bližnjic v Excelu. Bolj napredni verjetno posežejo tudi po bližnjicah, ki se “začnejo” z Ctrl in Shift. Zvečine pa so popolnoma spregledane bližnjice ki se začnejo s tipko Alt. Oglejmo si nekaj meni najljubših in najuporabnejših.

Če se lažje učite preko video vsebin, so vse opisane bližnjice predstavljene naslednjem videu: Excel Olympics You Tube Video

ALT + SHIFT + 0 (bližnjica do funkcije SUM)

Pričujoča bližnjica razložena v video obliki : AutoSum Bližnjica – Video

Problem: Kako čim hitreje sešteti spodnje podatke v Excelu?

 

Excel Bližnjice s tipko ALT

Zagotovo poznate gumb fx, ki krasi vnosno vrstico. Navadno se naš lov za funkcijami začne ravno s tem gumbom.Še hitreje pridemo do funkcije SUM, če začnemo kar v celico pisati “=”(enačaj) in nadaljujemo s tipkanjem besede SUM ter ob pravilni izbiri uporabimo tipko tabulator.  Morda ste eden tistih, ki prisega na seznam osnovnih funkcij na traku Osnovno. Ampak to je članek, ki predstavlja Excel Bližnjice s tipko Alt. In seveda ob vseh naštetih metodah obstaja tudi bližnjica s katero pridemo do funkcije SUM najhitreje. Poglejmo si kako jo uporabimo.

Najprej, označimo podatke ki bi jih radi sešteli.

 

Excel Bližnjice s tipko ALT

Opomba: Podatke lahko označimo tudi brez naslovne vrstice.

Enkrat ko imamo podatke označene, pritisnemo ALT + SHIFT + 0 (Alt+Shift+Nič)

 

Excel Bližnjice s tipko ALT

In to je to. Bližnjica ja pravzaprav Alt + = (Alt in je enako) ampak na Slovenski tipkovnici pridemo do znaka = tako da pritisnemo Shift in 0 (nič) tako da je polna bližnjica Alt + Shift + 0.

Če se želite še malo poigrati s samo bližnjico poskusite še naslednje. (za preizkus boste potrebovali tudi Excel datoteko, ki si jo lahko prenesete tukaj)

Če označimo samo  podatke za Jabolka, ter pritisnemo ALT + SHIFT + 0, seštejemo le ta stolpec. Isto velja za stolpec Hrušk. V obeh primerih se podatek zapiše v prvo prazno celico pod podatki. V primeru da označimo stolpec desno (Jabolka + Hruške), dobimo rezultat za Jabolka + Hruške. Analogno, če označimo vrstico pod podatki, dobimo vsoto po stolpcih. Lahko pa seveda kot smo v našem primeru poleg številk, označimo še prazen stolpec na desno in vrstico pod podatki in takoj dobimo vse seštevke

ALT + F1 vstavi grafikon

Ne le najljubša članica skupine Excel bližnjice s tipko Alt ampak zagotovo ena izmed meni najljubših bližnjic v celotnem Excelu.

Video oblika obrazložitve bližnjice: Vstavljanje Grafikona z bližnjico – video

Enostavno označimo podatke, (če želimo grafikon iz vseh podatkov je dovolj, da se postavimo smo na en podatek), ki bi jih prikazali na grafikonu in pritisnemo ALT+F1.

Opomba: S tem smo dobili privzeti grafikon, in v Excelu, če niste ničesar spreminjali, je le ta stolpčni. Če bi radi spremenili privzeti grafikon, se postavite v skupino Grafikoni na kartici Vstavljanje (Vstavi za Excele starejše od 2019) desni klik na želeni tip grafikona in Nastavi kot privzet grafikon. Lahko pa za privzeti grafikon nastavite tudi grafikon oblikovan popolnoma po vaših željah in ker je je včasih pot do “WaterFall” grafikona ali podobnih lahko dolga in naporna, imate tukaj bližnjico, ki pravi “shranite si ta grafikon pod Alt+F1. Le nastaviti ga morate kot privzetega.

Opomba 2: Če želite grafikon na novem listu lahko uporabite F11, namesto ALT+F1. Ta možnost ustvari poseben list, ki vsebuje le grafikon in omogoča več nadzora nad določenimi elementi kot pa navaden grafikon.

Excel Bližnjice s tipko ALT

ALT + ; Označi vidne celice

Video, ki prikazuje uporabo dotične bližnjice si oglejte tukaj: Izberi vidne celice – Video

Vsi smo v Excelu že kdaj prefiltrirali kak seznam in nato le vrstice, ki so bile rezultat našega filtriranja želeli prekopirati na nov list. Ravno to vam omogoča bližnjica Alt + ; oz. Alt + Shift + ,. Oglejmo si primer.

Imejmo skrite vrstice od 8 do 12. Radi bi le podatke, ki so vidni, kopirali na nov list.

 

Excel Bližnjice s tipko ALT

Verjetno nam je vsem znano, da če samo označimo podatke in jih kopiramo, dobimo v kopiji tudi skrite vrstice.

 

Lahko pa enostavno označimo vse podatke, (lahko si pomagate s CTRL + A) in pritisnemo ALT+SHIFT + ,. Če smo vse pravilno naredili, vidimo tanko črto med vidnimi in skritimi podatki.

 

Nadaljujemo po dobrih znanih bližnjicah, kot so CTRL + C (kopiranje)  in CTRL + V (lepljenje).

Opomba 1: Alt + Shift + , je bližnjica do Pojdi na/Posebno… | Samo vidne celice.

Opomba 2: Če pogosto spreminjate jezik tipkovnice v slovenščino, že poznate bližnjico ALT + SHIFT (brez vejice) za menjavo jezika. Težava pri bližnjicah s tipkama Alt in Shift pa je, da če jih ne pripeljemo do konca smo naredili le to, da smo spremenili tipkovnico na našem računalniku. Zelo pomembno ja, da ne spustimo tipk ALT+SHIFT preden pritisnemo še “,” drugače bomo samo spremenili tipkovnico, česar si seveda ne želimo.

Tipka ALT in premik podatkov

Video, ki prikaže uporabo v praksi

Premikanje (torej izreži in prilepi) podatkov preko listov je pogost opravek v Excelu. Navadno si pomagamo s hitrim izreži-prilepi (CTRL + X ter CTRL + V), vendar obstaja tudi bolj učinkovit pristop. Ko označimo podatke, se postavimo n rob označenega območja (lahko je tudi ena sama celica), kliknemo in držimo klik ter začnemo premikati podatke. Na tem mestu pritisnemo in držimo tipko ALT, kar nam omogoči navigacijo med listi Excelovega zvezka medtem, ko premikamo podatke. To naredimo tako, da se z miško (medtem, ko še vedno držimo levi gumb miške in tipko Alt) postavimo na zavihek lista, na katerega želimo premakniti podatke.

Nekaj v tem stilu.

 

Opomba: Enkrat ko imate podatke označene, lahko izberete več poti:

  1. Enostaven premik na listu, deluje isto kot izreži-prilepi na istem listu,
  2. Če poleg ALT držimo še tipko CTRL bomo ustvarili kopijo podatkov na drugem listu.
  3. Če pritisnemo še tipko SHIFT se celice želijo samo “vrivati” na označeno mesto (deluje skupaj z ALT in CTRL ali posamično)

Opomba: ALT + SHIFT

 

Kot smo že omenili, preklop med tipkovnicami je pogost, med slovensko in angleško oz. drugimi nameščenimi tipkovnicami na primer. Ko uporabljamo ALT bližnjice, moramo biti pazljivi na ALT + SHIFT ki preklopi med različnimi tipkovnicami.

ALT navigacija

Video, ki prikazuje uporabo ALT navigacije po Excel trakovih.

V Excelu lahko delamo tudi brez miške. Pri vseh opravkih v Office paketu si lahko pomagate s tipko ALT. Oglejmo si kako ustvarimo grafikon brez uporabe miške.

 

Pri navigaciji je dovolj, da tipke samo pritisnemo v pravem vrstnem redu in jih ne držimo!

Ko enkrat pritisnemo ALT, sledimo črkam ki nas vodijo do posameznih ukazov Q (trak Vstavljanje) ter posameznih ukazov CA (Črtni grafikoni) znotraj traku. Torej ALT + Q + CA nas pripelje do padajočega seznama, kjer lahko izberemo črtni grafikon. Ista logika drži pri ostalih karticah in skupinah v Excelu.

Pozor: Čeprav angleška različica Excela deluje konceptualno isto, pot do različnih funkcionalnosti na primer, če bi se radi postavili na skupino Vstavljanje v angleškem Excel Insert kombinacija je ALT + N.

 

BONUS: Premik odstavkov v Wordu

Video, ki prikazuje uporabo v praksi

Sicer je to članek, ki predstavlja Excel bližnjice s tipko Alt a bomo kljub temu predstavili še dodatno bližnjico, ki deluje v Wordu, Outlooku in PowerPointu. SHIFT+ALT+PUŠČICA GOR/DOL bližnjica nam omogoči premik celih odstavkov po dokumentu. Enostavno, postavimo se v vsebino odstavka ki bi ga radi premaknili in pritisnemo SHIFT+ALT+PUŠČICA GOR če bi odstavek premaknili za eno pozicijo gor in če bi želeli zamenjati vrstni red z naslednjim odstavkom SHIFT+ALT+PUŠČICA DOL. Postopek lahko ponavljate v neskončnost. Odvisno od situacije, lahko premikate tudi prazne odstavke, tako kot elemente seznamov. Bližnjica je idealna za premik besedila v manjših in srednje velikih dokumentih.

Pred premikom:

 

Po premiku:

 

Dodatek: Za pisanje naključnega besedila lahko pokličemo funkcijo =RAND(X,Y) kjer je X število odstavkov naključnega besedila, ter Y število stavkov v enem odstavku.